Wysłany: 2007-04-27, 19:01 Stany Zjednoczone Europy!?
Kiedy UE powstawa?a, ludzie dobrze pami?tali 2 wojn? ?wiatow?. Doszli do wniosku, ?e gwarantem pokoju mo?e by? integracja, taki powrót do ?redniowiecznego uniwersalizmu. To zapewni?oby ochron? przed konfliktami miedzy krajami europejskimi - trudniej zgodzi? si? na wojn? z krajem, w którym mieszkaj? nasi znajomi i do którego je?dzimy na urlop - oraz agresj? zewn?trzn? - za 50 lat Rosja mog?aby zechcie? uczyni? z samotnej Polski kraj satelicki, ale nigdy nie zadar?aby z ca?ym kontynentem.
Autorzy Unii zak?adali, ?e b?dzie ona tak ?cis?a, jak sobie tego za?ycz? jej cz?onkowie, od strefy wolnego handlu i pomocy w obronie kraju, a? do tworu podobnego do U.S.A.
Zastanawiam si?, czy ten ostatni uk?ad by?by korzystny dla Polski, w ko?cu historia dowiod?a, ?e zwyk?e sojusze si? nie sprawdzaj? ( w 2w? bardziej od oczywistej zdrady ZSRR wkurza mnie postawa Francuzów ). Zdaje mi si?, ?e dopiero, kiedy atak na Polaka b?dzie te? atakiem na Francuza, Brytyjczyka, Niemca itd. b?dziemy mieli spokój.
Jednak bardziej od samych konfliktów, które zdarzaj? si? stosunkowo rzadko, boje si? nacisków, gró?b, wp?ywów takich patanów, jak U.S., Rosja, czy w?a?nie budz?cy si? gigant w osobie 1/5 ludzko?ci. Chi?czycy ju? wyprzedzaj? inne pot?gi ekonomiczne, a dopiero zacz?li si? rozkr?ca?. IMO 36 mln ludzi nie jest w stanie by? niezale?nymi w takim ?wiecie, lepiej trzyma? si? w grupie z narodami z tego samego kr?gu kulturowego, wyros?ych na tej samej religii.
Jakie s? wasze opinie?
Predator [Usunięty]
Wysłany: 2007-04-27, 20:26
Po pierwsze by?em przeciwny ue od zawsze, godzi ona w suwerenno?? Naszej Ojczyzny. Po drugie trzecia wojna ?wiatowa mo?e by sk?oni?a ten naród do normalnych postaw
Papa Ma?y [Usunięty]
Wysłany: 2007-04-27, 20:29
Popieram Predatora. O kant dupy z t? popapran? uni?
brainexpoding [Usunięty]
Wysłany: 2007-04-27, 21:21
Cytat:
Po pierwsze by?em przeciwny ue od zawsze, godzi ona w suwerenno?? Naszej Ojczyzny.
Z w?asnej woli do niej weszli?my i mo?emy wyj??. Wystarczy, ze spo?ecze?stwo tego zechce, a ca?e rzesze pos?ów zmieni zdanie o UE i Polska zrezygnuje z cz?onkowstwa.
Cytat:
Po drugie trzecia wojna ?wiatowa mo?e by sk?oni?a ten naród do normalnych postaw
Po trzeciej wojnie ?wiatowej zaanektowa?aby nas Rosja (historia znów si? powtó?y), o ile w obu krajach w ogóle zosta?by kamie? na kamieniu.
Wojna nie sprzyja krajom, na terenie których si? toczy (nie wspominaj?c o mieszka?cach). Europa straci?a gospodarcze prowadzenie w?a?nie przez wojny ?wiatowe, tymczasem U.S.A. czerpa?o korzy?ci z sytuacji
Papo Ma?y, a masz Ty co? od siebi? do powiedzenia?
Predator [Usunięty]
Wysłany: 2007-04-27, 23:42
Mo?e by? si? czepi? kogo? innego?? Mnie na przyk?ad ?? W przeciwie?stwie do Was My jeste?my jak monolit zjednoczeni i jedno my?lni. To libera?owi potrafi? zebra? si? we trzech i stworzy? cztery partie, bez urazy ale to jest ?a?osne...
brainexpoding napisał/a:
Europa straci?a gospodarcze prowadzenie w?a?nie przez wojny ?wiatowe, tymczasem U.S.A. czerpa?o korzy?ci z sytuacj
Czy?by? mia? co? do usa ?? Ty wielki libera?, zachwycaj?cy si? krajem dla zboli??
Wysłany: 2007-04-28, 10:54
Historia pokazuje (zw?aszcza w przypadku WWI i WWII), ?e wojna jest takim "czynnikiem" który doprowadza tylko do zniszcze?.
Wojna nap?dza rozwój technologiczny, a tak?e gwarantuje ogromne zyski firmom w pa?stwach na których terenie si? ona nie toczy (USA podczas WWII).
brainexpoding napisał/a:
Europa straci?a gospodarcze prowadzenie w?a?nie przez wojny ?wiatowe, tymczasem U.S.A. czerpa?o korzy?ci z sytuacji
Niestety kolega ma tu racj?, przed wojnami ?wiatowymi Europa by?a ogromn? pot?g? gospodarcz?, USA te? dysponowa?o ogromnym zapleczem. Wojna tocz?ca si? wsz?dzie gdzie sie da?o doprowadza?a do zniszczenia fabryk, zak?adów, kopalni itd. Natomiast na teren Stanów nie spad?a ani jedna bombka (pomijaj?c Pearl Harbor) wi?c gdy koniunktura Europy by?a w strz?pach USA nadal dysponowa?y ogromnym zapleczem.
_________________ Mi?o??, Zaufanie i Nadzieja. Trzy najpi?kniejsze i najstraszliwsze rzeczy na ?wiecie.
Wiara, Nadzieja i Mi?o??, a najwi?ksz? z nich Mi?o??.
Papa Ma?y [Usunięty]
Wysłany: 2007-04-28, 11:26
To fakt, mimo wszystko wojna przyda?a by si? do "oczyszczenia atmosfery"
brainexpoding [Usunięty]
Wysłany: 2007-04-28, 11:58
Cytat:
W przeciwie?stwie do Was My jeste?my jak monolit zjednoczeni i jedno my?lni. To libera?owi potrafi? zebra? si? we trzech i stworzy? cztery partie, bez urazy ale to jest ?a?osne...
Tak, t? jednomy?lno?? pokazali Marek Jurek i Kaczy?ski W ogóle polska prawica ma sk?onno?ci do podzia?u.
Cytat:
Czy?by? mia? co? do usa ?? Ty wielki libera?, zachwycaj?cy si? krajem dla zboli??
Wykorzystali sytuacje, My zrobiliby?my to samo.
Cytat:
Przez oczyszczenie atmosfery rozumiecie dodatkowe podzia?y i napi?cia spo?eczne, które b?d? os?abia? wewn?trznie nasz kraj jeszcze przez wile dekad po zako?czeniu wojny?
Predator [Usunięty]
Wysłany: 2007-04-28, 21:00
Wiesz kojarzenia Nas z prawic? demokratyczn? to obelga bez urazy ale poczytaj sobie troch? o NOP i ONR a potem si? udzielaj tu masz linka -----------------a tu co? o takich jak Ty z lewacko-liberalnymi zap?dami http://www.youtube.com/watch?v=O49dXfaPsfk&mode=related&search=
PS mój znajomy z czasów studiów ch?tnie by Ciebie pozna?... jest psychiatr?
Edit ComaW: Zamieszczanie linkiow, do innych stron jest zakazane. Nie wspone tu o tym jakiego typu linka zamiesciles...
Ostatnio zmieniony przez ComaW 2007-04-29, 12:03, w całości zmieniany 1 raz
brainexpoding [Usunięty]
Wysłany: 2007-04-29, 17:16
Cytat:
poczytaj sobie troch? o NOP i ONR
ONR to bardziej faszy?ci ni? nacjonali?ci, a co dopiero sie wykr?ca?e?, ?e nie Towja ideologia
Cytat:
a tu co? o takich jak Ty z lewacko-liberalnymi zap?dami http://www.youtube.com/wa...related&search=
1) Nie jestem lewakiem.
2) Gdyby lewicowcy zrobili filmik wygl?da?oby to odwrotnie. "Polscy faszy?ci wywodz? si? od nazistów, któ?y mordowali Polaków... bla bla bla..." - propaganda mnie nie rusza.
Cytat:
PS mój znajomy z czasów studiów ch?tnie by Ciebie pozna?... jest psychiatr?
Z kompleksem boga - jak wszyscy. Psychiatra - fanatyk, to swoj? drog? ca?kiem groteskowy motyw. Wyobra? sobie, ?e nies?usznie pos?dzany o ob??d trafiasz do domu wariatów pod opiek? skrajnie lewicowego psychiatry... GEJA!!! *dom-dom-DOM!*
Predator [Usunięty]
Wysłany: 2007-04-30, 14:48
wiesz z Tob? jest naprawd? co? "nie tak" wy?l? Ci linka na priv ps dzi?ki KomaW za ostrze?enie...
Wysłany: 2007-05-22, 01:09
Pami?tajmy ?e dyskutujemy o pogl?dach, a nie o osobach.
Papa Ma?y napisał/a:
Niestety zasmuc? ci? i powiem ?e wojna nie jest dobrym sposobem na wszystko. Gdyby teraz wybuch? ?wiatowy konflikt by?oby bardzo nieciekawie (arsena?y atomowe itp).
Predator napisał/a:
To libera?owi potrafi? zebra? si? we trzech i stworzy? cztery partie, bez urazy ale to jest ?a?osne...
W Polsce aby za?o?y? partie trzeba mie? (chyba) 5 osób :)
Wed?ug mnie ka?da skrajno?? jest z?a. Jednak?e wzywanie do nienawi?ci na tle rasowym, pogl?dowym jest co najmniej niew?a?ciwa.
_________________ Mi?o??, Zaufanie i Nadzieja. Trzy najpi?kniejsze i najstraszliwsze rzeczy na ?wiecie.
Wiara, Nadzieja i Mi?o??, a najwi?ksz? z nich Mi?o??.
Ojciec Hess [Usunięty]
Wysłany: 2007-05-26, 15:15
Valdion napisał/a:
Jednak?e wzywanie do nienawi?ci na tle rasowym, pogl?dowym jest co najmniej niew?a?ciwa.
Jednak?e potrzebne Polska powinna by? krajem tylko dla prawdziwych Polaków a nie czarnych pomiotów, wykoleje?ców czy komunistów (tfu) by?a ju? rusyfikacja, germanizacja teraz jest czas "tolerancjonizmu" i s? bohaterowie którzy walcz? o godno?? Ojczyzny czyszcz?c J? z ró?nej ma?ci ?mieci
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum